Jakie zalety ma opalanie orzechem?
Tzw. "orzech" to, podobnie jak m.in. ekogroszek, rodzaj węgla kamiennego, który charakteryzuje zwiększona wartość energetyczna od pospolitego węgla brunatnego. Jego kaloryczność wynosi ok. 22-25 MJ/kg. Frakcja orzecha przyjmuje rozmiary między 20 a 80 mm i należy do tzw. grubego sortymentu, a płomień towarzyszący jego spalaniu jest jasny i długi.
Coraz więcej osób opalających w swoich domach węglem decydują się właśnie na orzech, bo poza zwiększona kalorycznością, czyli większą wartością energetyczną cechuje się szeregiem innych zalet. Dziś powszechnie stosuje się ten rodzaj węgla przy paleniu w piecach ogrzewania centralnego, w kominkach oraz kuchniach węglowych.
Zalety opalania węglem typu orzech
Po pierwsze, jak już wspomniano, węgiel typu orzech jest niesamowicie wydajny. Dzięki wysokiej kaloryczności spalanie węgla tego typu szybko nagrzewa piec, a co za tym idzie - w przypadku ogrzewania centralnego w budynku szybko robi się ciepło.
Co więcej, węgiel typu orzech spalając się, pozostawia po sobie niewielką ilość popiołu w stosunku do swojej masy początkowej. To pozwala na szybsze i wygodniejsze opróżnianie dna pieca i na to, by robić to znacznie rzadziej niż w przypadku innego opału.
Dodatkowo, orzech jest paliwem ekonomicznym i stosunkowo ekologicznym. Dzięki ograniczonej ilości siarki (około 0,7% - 1,7%) nie stanowi poważnego zagrożenia dla środowiska naturalnego. Dodatkowo dzięki temu można być spokojnym o przewody kominowe. Orzech nie będzie wpływał na nie negatywnie pozostawiając ciężki osad, jak inne rodzaje węgla brunatnego.
I co nie mniej ważne - zakup węgla orzech wiąże się z dużą wygodą, dzięki temu, że sprzedawany jest w workach, co znacznie ułatwia jego przenoszenie i przechowywanie bez obaw o to, że zachowa suchość, nawet jeśli składowany będzie w wilgotnym miejscu.